ZwaRTGOud aboUt EXpO 6-6-2014

 

 

Live painting met kunstenaar Erwin de Haan en beatmaker Raadsel

Edwin de Haan

door Harry Prenger

Ter plekke een schilderij maken. Meerdere zelfs. Bezoekers kunnen erbij zijn en toekijken. Op de achtergrond horen ze tegelijkertijd de vervormde beats van Raadsel. Kunstenaar Erwin de Haan en muzikant Peter Molenaar slaan de handen ineen voor een bijzondere samenwerking. Een soort ‘action painting’, maar dan met muziek. Waar? In Heerlen natuurlijk, stad van kunst die buiten de lijntjes kleurt.

De Haan maakt het spannend: “Ik ga schilderen met olieverf, oliekrijt, en acrylverstuivers op papier. De bedoeling is dat ik er een stuk of vijf a tien werken ga maken. Heel ruw werk. Ook verloot ik twee schilderijen met lijst.”

De Heerlense schilder is duidelijk van het ambacht. Niet vast te pinnen op een stijl. Zijn werk varieert van graffiti-achtig, cartoonesk tot abstract expressionistisch. Volgens eigen zeggen maakt hij bovendien gebruik van teksten “om een emotie of gevoel of iets wat in de huidige tijd speelt aan te duiden”.

Raadsel wisselt beats af met donkergekleurde klankwaaiers in een poging al improviserend aansluiting te zoeken met De Haans manier van schilderen. Dat maakt nieuwsgierig, schept verwachtingen. Niet voor niets heet de expo c.q. voorstelling Expectations.

Klompvier

Erwin de Haan & Raadsel: Expectations (Klompstraat 4, 20 uur, 6 juni 2014 Heerlen)